Profile
Blog
Photos
Videos
Sidse og jeg har lavet et rejsebrev og sendt hjem på skolen. Alle der er i udlandspraktik skal lave et rejsebrev, som skal samles i en folder til inspiration for andre studerende der overvejer udllandspraktik. Det var helt sjovt at skrive, fordi vi sådan kom til at snakke vores oplevelser, forventninger osv. igennem. Tænkte at i måske vil læse det, så det kommer her:
Praktikken er valgt - turen går til Kina
Så blev beslutningen taget og vi skulle til Kina! Der var mange tanker, underlige spørgsmål og følelser der fyldte os i tiden op til rejsen. Vi har haft meget glæde af hinanden til at dele disse tanker. Vi var 20 der skulle rejse sammen. I Randers mødtes vi alle en aften for hygge og lære hinanden at kende og der var desuden mulighed for at dele tanker, erfaringer og forventninger.
Når man rejser til et land med så store kulturelle forskelle fra hvad vi er vant til, har erfaring vist os at det er vigtigt at sætte sig ind i den kinesiske kultur, bl.a. ved at læse bøger. En bog vi kan anbefale er "Kina - individ og samfund" af Mette Halskov Hansen og Stig Thøgersen (Kan lånes på VIAs bibliotek).
Der er flere ting og materiale man kan forberede hjemmefra. Det vi er blevet rådet til hjemmefra, har erfaret her og er blevet efterspurgt af børnehaven er:
-Billeder fra danske institutioner.
-Billeder af familie, venner, Danmark og hvor du bor.
-Billeder af dit uddannelsessted.
-Materiale til undervisning, f.eks. engelske børnesange, lege og billedkort med engelsk ord (Man kan finde lidt her i supermarkeder)
-En kinesisk parlør (Kan købes over nettet)
Forbered dig også gerne på engelsk at kunne forklare hvad en pædagog er og hvad dets jobfunktion er i danske institutioner. Hav i baghovedet at det er os i Danmark (og Norden) der er specielle i forhold til vores tilgang til børn.
Vigtigst af alt, kom med ÅBNE arme til Kina og sug til dig af den helt anderledes kultur!
Ni hao - Velkommen til Kina!
Uanset hvor meget du har forberedt dig på og prøvet at forstille dig pludselig at stå på kinesisk grund, vil du ikke kunne undgå et mere eller mindre kulturchok.
Det første der slog os var, hvor meget vi skilte os ud i de mange kinesiske øjne. Vi følte os som Hollywood-stjerner, da kineserne vendte sig åbenlyst på gaden for at kigge på os, tog billeder af os i smug og andre ville have opstillede billeder sammen med os.
Den første udfordring var kommunikationen, da der er langt imellem de engelsktalende kinesere. Så vi er blevet gode til at udtrykke os gennem lyde og fagter. Indimellem har vi svært ved at tage hinanden seriøse, og vi får os et godt grin sammen.
Til at begynde med var det med blandede følelser, at vi skulle tilbringe den første uge i Shanghai. På den ene side var det fedt at være turist i Shanghai, men på den anden side havde vi også brug for at få pakket ud og set det som skulle være vores hjem i de næste 5 måneder. Det hele var nok en kombination af, at vi var så spændte på det der ventede os i Changzhou. Set i bakspejlet er vi nu rigtig glade for, at vi tilbragte den første uge i Shanghai, da det gav os mulighed for at lære hinanden i gruppen bedre at kende og vi fik smag for den kinesiske kultur.
Din kinesiske børnehave
En praktik i Kina er noget helt andet end en praktik i Danmark. Det er som udgangspunkt vigtigt at være sig det bevidst. Vi vil prøve så godt vi kan, at skitsere hvad en praktik i en kinesisk børnehave indebærer. En typisk dag i en kinesisk børnehave:
Vi møder ind kl. 8-8.30. Der er leg i gården indtil kl.8.30, hvor der er morgengymnastik/dans. Dans med så godt du kan - det er sjovt! Klokken lidt i 9 får børnene kiks og mælk og herefter starter undervisningen og vi observerer imens. Ved 11-tiden får børnene frokost, derefter går de i rækker ture på gangene, leger i gården eller opholder sig i klasselokalet med film eller små-leg. Vi spiser hver dag frokost sammen med lærerne. Over middag sover alle børnene til middag, imens har vi pause i 2-3 timer. Efter pausen står børnene op, får lidt mad og så går undervisningen i gang igen, indtil kl.16 hvor de bliver hentet. Derefter har vi fri.
En kinesisk børnehave ligner i vores danske øje mere en skole, med skemalagt undervisning og faste regler og rammer. Personalet er uddannet Pre-school-teachers, altså lærere. I den forbindelse har vi haft svært ved at finde vores pædagogiske rolle. Vi kan give et eksempel på en situation, hvor vores tilgang til børnene er anderledes end de kinesiske lærere. Når børnene leger med modellervoks sætter vi os ned sammen med børnene og leger med, hvorimod den kinesiske lærer står og holder øje eller forbereder undervisningsmateriale.
Det er meget forskelligt, hvor meget vi i den danske gruppe underviser børnene i engelsk. Nogle underviser fra de møder, til de går hjem og andre skal kæmpe lidt mere for at få lov til at undervise. Vær ikke bleg for at prikke til din vejleder hvis du ønsker at undervise mere eller mindre. I vores tilfælde underviser vi en halv til en hel time om dagen, resten af tiden observerer vi. Brug generelt din kinesiske vejleder så meget som muligt, da de er meget villige og interesseret i at hjælpe, vejlede og undersøge alverdens ting for dig.
Det svinger meget hvor gode vejlederne er til engelsk. Vi har begge været heldige, men der er også andre, der nærmest skal sidde og bruge google translate for at have en samtale. Hvis vi har været i tvivl om noget eller haft spørgsmål, har vi skrevet til vores kontaktperson fra Focus China Wendy, som er meget interesseret i at hjælpe og vide at vi har det godt og trives her.
Det er en udfordring, at man i dagligdagen ikke sprogligt kan kommunikere med personale og børn, men vi er blevet overrasket over hvor meget man kan få sammen med børnene uden sproglig kommunikation. Helt automatisk har vi fået lyst til at lære nogle simple kinesiske ord. Den ugentlige kinesiskundervisning er derfor meget relevant. En time om ugen er meget tilpas, da vi ikke kan rumme flere mærkelige kinesiske ord/lyde ad gangenJ
En oplevelsesrig fritid
Vi bor 2-3 personer sammen i forskellige lejligheder rundt omkring i den enorme by Changzhou. Vores lejlighed ligger rimelig centralt, og det er let og billigt at komme rundt i byen både med bus og taxa. Samtidig vil kineserne utrolig gerne hjælpe og vise dig vej.
Specielt i starten var vi utrolig trætte og havde ikke meget overskud efter en dag i børnehaven, så bare det at skulle finde aftensmad var projekt nok for resten af dagen. Med tiden har vi fået mere overskud og mødes nu engang imellem med de andre fra holdet, tager ind til centrum og shopper, går i fitness, tager i teatret og biografen og på disko i nogle af weekenderne. I weekenderne leger vi turister med sightseeing i byen eller tager til andre byer i nærheden, bl.a. Shanghai (En time i tog herfra). Vi ser frem til weekenderne fordi der altid venter nye oplevelser - der er så meget at se i store Kina. I forbindelse med shopping kan man her, købe næsten alt hvad hjertet begærer til gode priser - og prut gerne om prisen! Kineserne er små, så derfor er størrelserne i tøj og sko ofte lidt mindre. Men fortvivl ikke, er der noget du ikke kan have med i kufferten hjemmefra, så kan det købes til billige penge.
Vi har en lille notesbog, som er uundværlig for os, når vi skal rundt i byen. I denne lille bog er vores adresse, shopping centret, togstationen osv. skrevet på kinesisk og det er vores eneste måde at fortælle taxachaufføren, buschaufføren eller folk på gaden hvor vi gerne vil hen. I den forbindelse er det også en god ide at indsamle visitkort (Næsten alle har), til steder hvor man gerne vil kunne finde tilbage en anden gang.
Maden - det er et helt kapitel for sig. Kort og godt, så er kinesisk mad ikke at sammenligne med den mad vi kender fra kina-grillen derhjemme. Kineserne spiser ALT! Det er spændende, kulinarisk og til tider grænseoverskridende at besøge det kinesiske køkken. Helt tilfældigt og ubevidst vender en samtale ofte over på traditionel dansk mad, som vi savner utrolig meget.
Hvad angår økonomien, så kan man sagtens leve på sin SU, men da vi har husleje derhjemme, elsker at shoppe og gå ud at spise plus vores oplevelses-ture, så synes SU'en ikke at strække langt.
Gør det!
Vi har følt det som en fordel, at turen har været arrangeret for os mht. visum, kort intro om turen, modtagelse ved ankomst til Shanghai og Changzhou, en uge i Shanghai, boligforhold, SIM-kort, buskort og internet. Vi har haft meget andet at bruge energien påJ
Vælg praktik i Kina hvis du vil møde et helt anderledes land og kultur, opleve andre sider af dig selv, en anderledes praktik og vil udfordres (Både fagligt og personligt)!
Ikke på et eneste tidspunkt har vi fortrudt at rejse så langt væk, være væk hjemmefra så længe, til et så anderledes land og en praktik som er helt forskellig fra derhjemme. Med alt det vi tager med os hjem i rygsækken, føler vi ikke, at en eneste dag her er spildt.
Gør det! - Det er en oplevelse for livet du ikke vil fortryde.
Du er meget velkommen til at kontakte os på skolen eller sende en mail, hvis du har spørgsmål:
Mette Maja Jepsen: [email protected]
Sidse Hedemann Brunsgaard: [email protected]
Zaijian Sidse og Mette Maja (09s4)
- comments