Profile
Blog
Photos
Videos
Toiletpaper roll unit (TRU)!
Kuten otsikosta arvata saattaa :), tämänkertainen blogimerkintä käsittelee opintoja. Ensimmäisen varsinaisen opiskeluviikon ollessa nyt takana, voi hiukan kerrata, mitä sitä tulikaan viikolla opittua.
Otin siis QUT:n varsin kattavasta kurssitarjonnasta itselleni neljä kurssia (Course tai Unit riippuen vähän keskustelukumppanista). Kurssien valinnasta saatan kirjoittaa joskus lisääkin, mutta lyhykäisyydessään Study Abroad opiskelijoiden piti etukäteen hyväksyttää yliopistolla kurssinsa. Homma ei ollut kummoinen, sillä useimmat valitsemistani kursseista olivat vaihtareille suositeltavien kurssien listassa ja yhden kurssin vaatimat esitiedot oli helposti näytetty toteen. Lopullisen hyväksynnän myötä sain siis luvan suorittaa QUT:lla kurssit: Planet Earth, Environmentall Hazards, Australian Society and Culture sekä Energy Management.
QUT:lla (ja nähtävästi muuallakin Australiassa) on vallalla politiikka, että lähes kaikki kurssit ovat kooltaan 12 paikallista krediittiä. Tämä vastaa Suomessa noin 7,5 opintopistettä (pitää varmistaa, kun saa paikallisen opintorekisteriotteen joskus käsiinsä). Nopealla yhteenlaskutoimituksella saa tulokseksi, että neljän paikallisen kurssin suorittaminen vastaa täysipainoista lukukautta Suomessa. Viisumin ja yliopiston puolesta olisi riittänyt kolmekin kurssia, mutta tällä hetkellä neljällä mennään, sillä aiheet vaikuttavat vain liian mielenkiintoisilta!
Jos Suomessa (TKK:lla / Aalto-yliopiston teknisellä puolella) ottaa 30 op, niin usein kontaktituntien määrä (luennot + laskarit) nousee 30 paremmalle puolelle. Täällä tilanne on täysin toinen. Nykyisellä kurssimäärällä luentoja + tutoriaaleja on 15 h. Työmäärä on jakautunut aikalailla tasaisesti koko viikolle, joten joka päivä on muutama tunti jotain. Työmäärä painottunee enemmän itsenäiseen opiskeluun, materiaalien lukemiseen ja Assingmenttien vääntämiseen, mutta siitä ei ole vielä kokemusta.
Ensimmäisen viikon perusteella voi todeta, että luennoitsijat ovat täällä aikamoisia persoonia, jotka vetävät luentoja omalla tyylillään. Planet Earth kurssin luennoitsija Craig "Slossy" Sloss haluaa itseään kutsuttavan Slossyksi, sillä vain hänen vaimonsa kutsuu häntä Craigiksi, ja hänkin vain ollessaan hyvin käärmeissään jostain. Slossyn ensimmäinen luento käsitteli maapallon historiaa ja geologian perusoppeja ja sen lisäksi, että luento oli hyvin informatiivinen, oli se myös hyvin viihdyttävä. Slossy osasi todellakin puhua ja pitää yleisönsä hyppysissään. Erityisesti mieleen jäi, kun lähes jokaisen historiallisen aikakauden käsittelyn lopuksi powerpointin päälle läiskähti teksti "DOOMED", minkä Slossy kailotti kovaan ääneen luentosalissa, tarkoittaen, että taas suuri osa elämästä tuhoitui.
Energy Management kurssin luennoitsija oli puolestaan hiukan enemmän suomalaisen oloinen. Hitusen arkkityyppisen professorin oloinen, joka veti luennon läpi varmasti, mutta hiukan unettavasti. Positiivista oli, että ensimmäinen kotitehtävä oli ottaa selvää asunnon energiankulutuksesta sähkömittarilla, joita tiedekunnalta sai vapaasti lainata. Australin Society and Culture kurssin luennoitsija jatkoi hiukan samankaltaisella akateemisella tyylillä kuin edellinenkin, mutta oli hitusen enemmän tässä maailmassa kiinni. Asiaa olisi voinut epäillä luennon aiheen perusteella, sillä ensimmäinen luentokerta käytettiin pohtiessa Australian rantakulttuurin kehittymistä ja nykytilaa. Mielenkiintoinen luennon aihe teknillisessä yliopistossa :).
Enviromentall Hazards kurssin luennoitsija puolestaan lähti persoonalliselle linjalle. Kyseinen luennoitsija tuntuu äärimmäisen intohimoiselta maantieteilijältä ja kertoo jatkuvasti tarinoita matkoiltaan (mistä tuo tuhka on peräisin, miten hai ui alta snorklatessa ym.). Luennolta sai myös lyhyen oppimäärän Australian veropolitiikkaan, sillä nähtävästi kaiken maantieteenseen liittyvän saa vähennettyä verotuksessa :). Itse luennointityylistä nautin suuresti, sillä ko. henkilö on todellakin asiaansa vihkiytynyt ja selittää asioita mielenkiintoisesti.
Sen voisi vielä mainita, että useimmilla kursseilla käytiin heti ensimmäisellä viikolla kattavasti läpi kaikki, mitä kurssin aikana tullaan tekemään, mistä arvosana koostuu, luentoaikataulu ym. muita yleisiä asioita. Samoin käytiin läpi myös oppimistavoitteet, eli mitä kurssin jälkeen sitten pitäisikään osata. Kurssien kotisivut ovat täällä keskitetysti Blackboard-järjestelmässä, mikä tuntuu näin alun jälkeen ihan toimivalta. TKK:lla käytössä ollut Noppa vie kyllä mielestäni reippaasti voiton, mutta annetaan tällekin nyt tilaisuus :).
Ai niin, jos joku ihmetteli, mitä otsikon Toiletpaper Roll Unit (TRU) tarkoitti, niin se liittyi kurssin Planet Earth ensimmäisiin käytännön harjoituksiin. Myöhemmissä harjoituksissa kuulemma hiplaillaan kiviä ym. geologisia juttuja, mutta tällä kertaa tehtävänä oli kuvata jokin osa maailmanhistoriaa vessapaperirullalle J. Ainakin erilainen tehtävänanto ja sinänsä ihan onnistunutkin, sillä oppi hahmottamaan paremmin kuinka pitkä historia maapallolla onkaan ollut ennenkuin me ihmiset täällä aloimme tallustelemaan. Nähtäväksi jää laittoiko luennoitsija parhaimman viritelmän huoneeseensa näytille, kuten uhosi :).
- comments