Profile
Blog
Photos
Videos
Päiväkirjamerkintä 23.1.2013 Vaihtoon lähtijän muistilista.
Kun opiskelijavaihtoa on enää viikko jäljellä, aattelin kirjoitella hieman muistiin käytännön vinkkejä ja laittaa ylös muutamia paikkoja jossa vierailla Innsbruckiin tullessaan. Toivottavasti tästä olis apua seuraaville vaihtoon lähtijöille.
Asunto
Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa ehdottomasti hyvissä ajoin, sillä varsinkin yksityisellä markkinoilla olevat kimppakämpät menee kuin se kuuluisa häkä, ja asuntonäytöissä liikkuu kymmeniä ihmisiä. Paras tapa olisi totta kai olla paikan päällä kiertelemässä, mutta jos aiot tehä sen Suomesta käsin, kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Itse aloitin sähköposti spammauksen heinäkuun puolella, vaikka opiskeluni alkoikin vasta syyskuun alussa. Noin viidenkymmenen mailin lähettämisen jälkeen tärppäsi, ja sainkin ihan tyydyttävän kämpän keskustan läheisyydestä. Asun kahden kämppiksen kanssa melko pienessä kolmiossa. Maksan vuokraa 335 euroa kuussa sisältäen kaikki kulut (netti, sähkö, vesi). Omani tärppäsi täältä: http://boersen.oeh.cc/view_wb.php
Vaihtoehtoisesti Innsbruckissa on useita opiskelija-asuntoloita, jotka tarjoaa joko jaettuja tai yhden hengen huoneita. Näistä ei oo paljoa kokemusta, mutta ainakin Home4Students dormi Rössl in der Au on hyvällä sijainnilla ja se on melko uusi. Mulla on monta kaveria siellä, ja ovat viihtyneet. Tässä linkki: http://www.home4students.at/de/wohnen/studentenheimplaetze/hoettinger-au
Rekisteröityminen
Saapuessasi Innsbruckiin sinun täytyy rekisteröityä kaupungin asukkaaksi. Rekisteröinti on ehkä byrokraattisin toimitus jonka olen hetkeen kokenut, mutta siitä selviää helposti tuomalla kaikki oikeat kupongit tulostettuna, ja 15 euron rekisteröitymismaksu tasarahana. Asian sujuvuutta lisäisi varmasti saksankielen hanskaaminen, mun kielitaidottomuuteen ja englanninkielellä asiointiin kun suhtauduttiin melkoisen nihkeästi. Mukaan tarvitset kopiot ainakin vuokrasopimuksesta, paikallisen yliopiston vahvistuspaperista (jossa kerrotaan että opiskelet Innsbruckissa), kopio passista, sekä edellä mainittu 15 euron rekisteröitymismaksu. Kannattaa kuitenkin tarkistaa vaadittavat paperit vielä ennakkoon, noi tuli mieleen äkkiseltään heitettynä. Rekisteröityminen on pakollinen, ja se kannattaa tehä, koska sen jälkeen olet oikeutettu naurettavan halpaan kausikorttiin ;)
Julkinen liikenne
Julkinen liikenne toimii pääsääntöisesti erittäin hyvin, ja bussilla pääsee paikasta paikkaan tosi kätevästi. Ratikkalinjojakin löytyy kolme, joten sateella ei tartte sukkiaan kastella. Yöaikaan liikkuvat Nightlinerit ajaa kerran tunnissa, joten juhlimisenkaan jälkeen ei tartte kävellä kotiin. Paras ja ehdottomasti halvin ratkaisu on ostaa lukukausilippu, joka on voimassa syyskuusta helmikuun loppuun. 122 euroa, ja saat matkustaa bussilla ja ratikalla niin paljon kuin jaksat. Vertailun vuoksi, yhden suunnan lippu (ei sis. edes vaihtoa) on 1,90. Lukukausilipun voi ostaa IVB:n myyntipisteestä, joka sijaitsee kaupungin ytimessä.
MCI
Management Center Innsbruck on yksityinen yliopisto, ja käytännössä vastaa meidän AMK systeemiä. Opetus on käytännönläheisempää ja pienemmissä ryhmissä sisältäen paljon ryhmätyötä, presentaatioita ja keskustelua. Itelle maistu ainakin tosi paljon viime kevään massaluentojen jälkeen tulla tänne tekee juttuja pienellä porukalla.
Pääkampus sijaitsee kaupungin keskustassa, mutta jos tuut opiskelee turismia luennot pidetään MCI 3 nimisellä kampuksella vuoren juurella. Mahtavat maisemat kaupungin ylle, mutta kannattaa huomioida esim. asuntoa etsiessä tai ainakin bussilippua harkitessa, sinne kun on jonkinmoinen matka kävellä, varsinkin loskakelissä.
Ymmärtääkseni MCI on erittäin arvostettu koulu Itävallassa, ja turismilinja on maan kärkipäässä ellei jopa paras. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että luennot oli pääsääntöisesti erittäin hyviä, ja proffat tuli lähes poikkeuksesta Pohjois-Amerikasta. Mulla tais olla yks paikallinen proffa koko vaihtoni aikana. Huom. Suoritin kaikki opintoni englanniksi, joten jos tuut tänne tekee saksankielisiä opintoja on meininki luultavasti aika toisenlainen.
Työmäärä vaihteli kurssien kesken suuresti, mutta pääsääntöisesti MCI saa tehä enemmän hommia opintopisteiden eteen kuin kotisuomen yliopistoissa. Kaikki mun valitsemat kurssit oli 3 pinnan kursseja, ja niiden eteen täytyi useimmiten tehdä tentin lisäksi joko yksilöesseitä, ryhmätöitä, tai jossain tapauksissa jopa molempia. Lisäksi MCI:ssa on läsnäolovelvollisuus, jota valvotaan tarkasti läsnäololappuja allekirjoittamalla, päivittäin. Kurssilla täytyy olla 75% läsnä suoritusmerkinnän saamiseksi.
Lukukausi alkoi syyskuun puolivälin jälkeen, ja tentit oli pääsääntöisesti marraskuussa. Ryhmätöiden ja yksilöesseiden viimeiset palautukset oli joulukuun puolivälissä. Tenttiaika on 1h, ja tenteissä on yleensä sekä lyhyitä pistokysymyksiä että avoimia esseekysymyksiä. Tunti oli melko lyhyt aika, (varsinkin kun tottunut kirjottelemaan ajan kanssa) mut ei ollu niin paha ku miltä se ehkä kuulostaa.
Laskeminen
Kausikortti on ainut tapa hyödyntää aikasi Innsbruckissa. Vaihtoehtoja on periaatteessa kaksi: Joko Tirol Snow Card (http://www.snowcard.tirol.at/), joka kattaa koko Tirol alueen kaikki 80 jotain hiihtokeskusta. Hinta 500e opiskelijalle. Toinen vaihtoehto on Freitzeitticket ( http://www.freizeitticket.at/), johon lukeutuu 25 lähialueiden keskusta. Hinta 350 euroa opiskelijalle. Itse valitsin jälkimmäisen, enkä ole katunut tippaakaan. Parasta mun kausikortissa on, että ne oli lisänny siihen Stubain jäätikön tälle kaudelle. Niinpä laskukauden pääsee korkkaamaan jo syyskuun puolella muiden vielä kärvistellessä syyssateissa kotisuomessa ;) Seuraavaksi muutama käymisen arvoinen hiihtokeskus Innsbruckin kulmilla.
Nordkette
Kaupunkia lähinnä oleva hiihtokeskus. Todella kova! Varsinkin kun tulee kunnolla lunta, ei paljon parempaa puuterimestaa löydy. Nordkette on melko jyrkkä, joten ensikertalaiselle se ei paljoa tarjoa. Rinteitä ei ajeta kissalla, joten hyvänä päivänä puuterilinjoja löytyy ja jos kelit suosii 15-20min runit laakson pohjallekin onnistuu. Huom. Nordkette on hyvällä kelillä ihan tukossa, joten kannattaa henkisesti valmistautua jonottelemaan gontsan ala-asemalla. Puuterien lisäksi Nordketessa löytyy parkki, jossa myös iltamäet perjantaisin. www.nordkette.com
Axamer Lizum
Reippaan puolen tunnin bussimatkan päässä kaupungista, Axamer Lizum tarjoaa hyvät puitteet, varsinkin freeride-tyypeille. Löytyy backcountry-meininkiä niin metsässä kuin kivikossakin. Ski-bussi on ilmainen laskijoille, ja vuoroja menee kiitettävän usein suoraan hisseille asti.
http://www.axamer-lizum.at/en/
Patscherkofel
Nordketten jälkeen lähinnä Innsbruckin keskustaa oleva keskus. J-bussilla noin 20min hissien ala-asemalle ja ei muuta kun laskemaan. Bussimatka laskukamat päällä ilmainen. Pieni keskus, jossa kuitenkin hyvällä kelillä ja lumisateen jälkeen erittäin paljon laskemista. Omat kokemukset ei oo ollu kovin kaksiset vähäisen lumen takia, mutta paikalliset kaverit on kehunu kovasti keskuksen backcountry-reittejä. Patscherkofelista löytyy myös pieni parkki.
http://www.patscherkofelbahnen.at/en/winter
Schlick 2000
Schlick sijaitsee noin 40min bussimatkan päässä Innsbruckin rautatieasemalta(Hauptbahnhof). Bussimatka ilmainen. Loistava paikka freeride-henkisille, ja lumisateiden jälkeen tarjoaa mahtavat olosuhteet puuterilinjojen vetämiseen. Monipuolinen ja erittäin hauska paikka, jossa pääsee laskemaan kallioilla ja metsässä, suoraan hisseiltä.
Kuhtai
Tunnin ilmainen bussimatka Innsbruckista. Erittäin monipuolinen keskus, paljon laskettavaa. Parkki, half pipe, ja ennen kaikkea helposti tavoitettavat puuterilinjat käytännössä suoraan hisseiltä. Ei tartte paljon haikkailla.
http://www.kuehtai.info/winterurlaub/home.html
Muut alueen keskukset löytyy kätevästi kausikorttilinkkien takaa, josta mainitsin aiemmin.
Hintataso
Ruokakauppa
Pääsääntöisesti täällä on kaikki halvempaa Suomeen verrattuna. Ruokakaupassa ei suuria hintaeroja näe, mutta siitä huolimatta tuntuma on, että kauppareissusta selviää edullisemmin kuin kotisuomessa. Maitotuotteet saattaa olla hieman kalliimpia. Muutamia hintaesimerkkejä ruokakaupasta:
0,5kg jauheliha, lihatiskiltä, 3,50e
0,5l cokis 0,99e
0,5l olut 0,45e
Olen suosinut lähikauppaani Sparia, josta löytyy kaikki tarvittava. Muita ketjuja esimerkiksi MPreis ja Hofer, joista jälkimmäinen on Lidl:n kopio.
Aukioloajoista: Ruokakaupat menee täällä kiinni niin kuin suomessa joskus 90-luvulla (ovet kiinni arkisin 19:00), ja sunnuntaisin on turha mennä roikkumaan Sparin ovenkahvaan. Päärautatieasemalla sijaitseva Mpreis on poikkeus, ja se on auki myös sunnuntaisin! Pelastanut monta nälkäistä sunnuntaita!
Big Mac indeksi
Big Mac indeksi kertoo kohteen todellisen hintatason ;) Big Mac ateria maksaa 5,99e, ketsupista joudut pulittaa extra 0,3e. Palvelu yleensä joko täysin tai vähintään puoliksi saksaksi. Mutta maistuu samalta.
Baarissa
Itävalta on tunnetusti oluen ystävien paratiisi. Ja faktahan se on, että pirun halpaa se täällä on. Tuoppi maksaa vähän baaristä riippuen 2,7-3,30e, ja tuopilla tarkoitan tietenkin 0,5 kolpakkoa. Opiskelijailtojen tarjoukset on sitten oma lukunsa: 6 pulloo kympillä, tai 2e Heineken tyyppiset tarjoukset on enemmän sääntö kuin poikkeus. Muutenkin yöelämä on erittäin vilkasta, ja jos menojalkaa vipattaa löytyy bilepaikkoja jokaisena viikon päivänä. Välillä tuntuu että viikolla on kovempi meno kuin viikonloppuisin, sillä moni opiskelija lähtee kotiinsa viikonlopuksi.
Eroja
Sisällä polttaminen on edelleen täysin normaalia ja hyväksyttävää Itävallassa. Se on yksi asia johon en ole tottunut vielä viiden kuukauden jälkeenkään, ja joka kerta se pistää kirjaimellisesti silmään.
Itävaltalaiset ei välttämättä puhu kaikkein parasta englantia, ja monesti saattavat tahattomastikin kuulostaa hieman töykeiltä. Small talkia ei tunneta, niin kuin ei kyllä suomessakaan, mutta Uuden Seelannin jälkeen ero on aika huomattavan suuri.
Yksi ero suomalaiseen kulttuuriin syntyy, kun olemme ryhmässä, oli se sitten rinteessä tai koulussa. Yleensä oon ryhmän ainoa ei saksankieltä puhuva, jolloin keskustelukielen olettaisi olevan englanti, jota kaikki puhuvat. Mutta kun ei niin ei. Kun paikalliset juttelee keskenään, ne puhuu saksaa siitä huolimatta etten ymmärrä sanaakaan. Kerroin heille että kotona vastaavassa tilanteessa puhuisimme ainoastaan suomea, koska koen että se on epäkohteliasta ryhmän "ulkomaalaista" kohtaan. He näkee asian toisin, ja jos asia ei liity minuun tai en tiedä taustoja, ei ole mitään syytä/järkeä kertoa sitä englanniksi. Olenkin ollut monta kertaa tilanteessa, jossa ryhmän sisällä kerrotaan kahta eri tarinaa, ja mulla ei oo hajuakaan mitä tapahtuu. Siihen on kylläkin jo tottunut.
Mandelbergerstrase 3, Innsbruck
Mauno
- comments