Profile
Blog
Photos
Videos
Lene og Thøgers rejse
Kaere alle...
Saa blev det tid til China news.... Vi har nu forladt Beijing efter syv fantatisk spaendende dage og ankom med nattoget til Xi'an tidligt i morges. Her foelger beretningen fra Beijing, men foerst vil jeg lade jer vide, at vi begge to nyder livet og er ved godt mod....
Vores foerste dag i Beijing var naturligvis praeget af jetlag. Det blev til en lille lur paa vores hostel og et besoeg i Beihei Park, hvor vi bl.a. erfarede, at ungdommen i Beijing gaar klaedt som os, holder i haand og pjatter samt spiller badminton mange steder paa fortorvene. Vejret varm og taaget.
Paa 2.dagen tog vi en taxa til Den Himmelske Fredsplads. Taxaer findes overalt i byen og det tager ikke mere end et minut at preje en ledig taxa paa gaden. Desuden er det roerende billigt og ofte kommer man ikke af med mere end 8 kr. Den Himmelske Fredsplads er den stoerste aabne plads i verden. Herfra talte Mao til alle roedgardisterne og i 1989 blev oproernde studenter mejet ned af den kinesiske haer. Paa pladsen ligger bl.a. Maos Mausoleum, Den Himmelske Fredsport og Parlamentsbygningen. Alle bygninger var meget store, klodsede og grimme, total sovjet-stil. Derefter forsoegte vi at finde Beijings gamle handelsegader, men de er aabenbart under kaempe renovation op til OL og meget af det var afspaeret. Renovationen af hovedhandelsgaden staar snart faerdig og i denne forbindelse af sidegaderne blevet muret til, saa det er muligt at skjule slum og byggerod for OL-besoegende. Vi endte paa slumsiden af afspaeringen gik rundt midt i en kaempe, kaotisk byggeplads, der dog ikke afholdte folk fra at aabne boder. Anderledes og spaendende oplevelse. Der ses kraner og store byggeprojekter overalt i Beijing og det er svaert at forestille sig, at alt staar klar til OL. Sidst blev det til en tur i trommetaarnet med god udsigt over de hutoner, vi boede i. Trommerne i taarnet vaekkede kejseren og Beijings befolkning hver morgen. Vejret stadig varmt og taaget.
Den Store Mur var destinationen paa vores 3. dag. Vi koerte godt tre timer for at komme frem til Jinshaling, hvorfra vores optur til muren skulle begynde. Solen skinnede og sigtbarheden var langt bedre end de forrige dage, saa rammerne var skabt for en fantastisk hike - og saadan blev det. Vi vandrede knap 10 km paa muren fra Jingsaling til Simatai og passerede 30 vagttaarne. Den del af muren vi besoegte, er en af de mindst turristede steder, det var muligt at besoege, hvilket betoed, at vi ikke skulle dele muren med synderligt mange. Og saa var der mange steder, hvor muren ikke var renoveret, saa vi saa den raa og aegte mur, cool. Det var helt umuligt at rumme muren, den var bare saa stor og lang. Taenk en mur der er 6000 km lang og som snor sig gennem et smukt bjerglandskab. Man skal daelme vaere vanvittig for at starte et saadant byggeprojekt, eller ogsaa var mongolerne bare uhyre skraemmende... Inge - et marathon paa muren er nu definitivt udelukket. Om aftenen var vi ude at spise med tre englaendere vi moedte paa muren. Det er en stor fordel at spise sammen i en stoerre gruppe, da det giver mulighed for at bestille en masse retter, man kan dele i mellem sig. Paa denne maade faar man lov at smage en masse og det er ingen katastofe, hvis der er en ret man ikke kan lide. Dette er ogsaa den typiske maade kineserne spiser ude paa - jo flere retter jo finere, og de spiser sjaeldent op og kaster rundt med fiskeben, servietter etc. paa hele bordet og cigaretter skodes paa gulvet. En rigtig svinesti efterlades, men positivt er, at de kommer hinanden ved over maden....
Vores 4. dag i Beijing tilbragte vi i Den Forbudte By. Det enorme paladskompleks var kejserens bolig i de perioder, hvor Beijing var Kinas hovedstad. Paladsomraadet maaler 750 X 1000 meter og rummer bygninger med mere end 9000 rum og husede godt 10.000 af kejserens folk. Paladset er omgivet af en bred voldgrav og en 10 meter hoej mur og er kedt som Den Forbudte BY, da man tidligere fik hugget hovedet af, hvis man forsoegte at traange ind i paladset. Frem til 1911 maatte der ikke bygges bygninger i Beijing, der var hoejere end murens 10 meter. Vi var afsted paa en soendag, saa omraadet vrimlede med kinesiske turrister, men trods mylder fik vi en stor oplevelse. Der var virkelig mange flotte paladser, og det er underligt at taenke paa i hvilken luxus kejseren og hans hof boede, midt inde i Beijing og fuldstaendig isoleret fra byens befolkning. Da vi forlod paladsomraadet tog vi i Jingshan Park. Der var en voldsom larm fra en helt masse mennesker der gjorde soendagsoptraaden. Nogle var samlet i store kor, mens andre spillede paa harmonika, saxofon, sang karaoke eller dansede hiphop. Noget af et lyd-mix!! Vejret meget, meget varmt og fugtigt.
Saa blev det d. 23: Thoegers foedselsdag. Vi sov rigtig laenge den dag (efter en tur i byen) og startede eftermiddagen med at koebe ind til picnic hos en russisk bager. Det broed vi koebte var intet andet end afskyeligt, soedt og fedtet, hvilket saaden set lyder meget godt, men ikke taget i betragtning at broedet var toppet med et stort stykke bacon. Med en mindre kvalme besoegte vi derefter et tibbetansk-buddhistisk tempel. Templet indholdt bl.a. en 24 m hoej Buddha-statue af forgyldt trae, hvoraf det meste af statuen var hygget ud af et stykke trae. Hen paa eftermiddagen begyndte det at regne, ikke just det foedselsdagsvejr vi havde haabet paa. Om aftenen moedtes vi med Thoegers gymnasiekammerat, Travis, der har boet og arbejdet i Beijing de sidste otte maaneder. Han tog os med paa en eftertragtet vegatarrestaurant, der var meget luxurioes. Alt var hodlt i en gennemfoert laekker og afslappende stil. Restauranten gik meget op i at servere organisk og oekologisk mad, der gavner kroppen, og de serverede ikke alkohol men juice og te i stedet. Det hele var utroligt velsmagende og anretningen af maden var meget kunstnerrisk. Fx fik vi serveret vandmelon som en mundfrisker der var serveret i en stor skaal med toer-is, der floed og dampede under melonen.
Efter turen paa vegetarrestauranten vaagnede vi paa 5.dagen op med daarlig mave!...? Saa meget for helserigtig kost... KOED!!! Vi tog til Sommerpaladset 12 km nv for Beijing centrum. Sommerpaladset var meget afslappende og idyllisk. Vi holdte picnic ud til en stor kunstig soe og senere lejede vi en pedalbaad til en times sejllads. Om aftenen besoegte vi et natmarked, hvor der var boder med en masse leakkerier. Grillspyd med slange, bleaksprutte, soeheste, krebs, biller, pupper og smaa hjerter....
Den sidste dag i Beijing besoegte vi et stort omraade med mange sma gallerier. Turen derud med den offentlige bus var noget af en proevelse og tog os over en time. Derfor havde vi desvaerre ikke meget tid derude, da vi skulle hjem i tide til at naa nattoget til Xi'an.
Alt i alt synes vi, at Beijing er en dejlig by, der ikke var skraemmende at besoege i forhold til andre storbyer som fx Dehli. Beijing virkede meget ren og velorganiseret, vi har kun moedt en enkel tigger, og der er offentlige toiltter overalt i centrum. En underlig erfaring er, at mange smaa boern har en stor revne i deres bukser. Paa denne maade behoever de ikke, at traekke bukserne af, naar de skal af med fornoedenheder. En lille pige satte sig saaledes midt paa fortorvet foran os og tissede en lille poel... Trafikken floed saadan nogenlunde, paa naer naar man ramte rush hour, hvilket var tilfaeldet, da vi skulle med taxi til banegaarden i gaar. Vi endte midt i en kaempe trafikprop og en turen paa 10 km tog over en time. Thoeger havde store svedplamager paa ryggen, da vi steg ud af taxien, men heldigvis naede vi toget.
Vi haaber i alle har det godt derhjemme...
Mange hilsner fra Thoeger og Lene
- comments