Profile
Blog
Photos
Videos
Hola,
Alles goed met iedereen? Ik vermaak me prima ook al heb ik het nog steeds niet warm. Ik heb zelfs n schapenwollen trui gekocht, gebreid door n echte indiaan. Hij ruikt nog naar schaap. Ik nu ook. In het klaslokaal bestaan de ramen uit deuren die altijd half open staan en tochten. Koud dus. De lessen gaan wel redelijk, het is vooral veel. Misschien moet ik elke avond woordjes stampen. Dat doe ik dus niet. Niet elke avond dan.
Vorige week zaterdag ben ik naar een grot in de buurt van Sigsig geweest. De reis erna toe was nog het meest spannend. Halverwege moesten we stoppen omdat er nogal grote rotsblokken naar beneden rolden. Dat kwam dan weer doordat een mijnheer boven op de berg met een shovel iets aan het doen was. Dus wachten alle weggebruikers een uur totdat hij pauze neemt. Ach, ik heb geen haast dus ik vermaak me wel met onverstaanbaar Spaans brabbelen met mensen om me heen. Ondertussen besloot 1 van de door mij zo verfoeide Amerikaanse bejaarden nog even te bewijzen dat mijn verfoeien totaal terecht is, door flauw te vallen. We zaten op 3000 meter hoogte en de dame had niet ontbeten. Logisch. Ook tijdens de wandeling moest alles op z'n langzaam want 50 meter een berg op lopen kan alleen met een rustpauze tussendoor. Zoals ik zei heb ik geen haast maar ik kan er niet zo goed tegen wanneer ik me telkens af moet vragen of ik te ver ben doorgelopen. En dan 20 min moet wachten op de rest. Ik moet ontspannen blijkbaar ook leren haha.
De grot was niet zo boeiend behalve dan dat ze er vroeger met z'n 30-en in leefden. Hoewel ze hier niet zo groot zijn, dus 7000 jaar geleden waarschijnlijk al helemaal niet. Daarna een wandeling richting de rivier, langs een militaire plek waarbij de gids allerlei interessante verhalen vertelde over de rotsen die er lagen. Deze rotsen bleken allerlei functies te hebben gehad. Offerstenen, kaarten van de wateren om het fort heen, waarzeggerstenen, een steen waarop de vrouw die met de koning wilde trouwen een nacht tijdens volle maan op vastgebonden werd, een berg stenen die de verhalen van het toenmalige volk symboliseerden. Door die laatste berg stenen was het makkelijker te onthouden welk verhaal wanneer kwam en wat er in gebeurde. Er was ook een minimuseum. Het is mini omdat allerlei onderzoekers uit Amerika al van alles hadden meegenomen voordat de Ecuadorianen hadden bedacht dat het verleden ook voor hen wel interessant zou kunnen zijn. Terug naar huis nog een fantastisch regenboog gezien.
Verder gisteren naar het Panama-hoeden-museum geweest. Let op: hier volgt een geschiedenisles:-) De panamahoed komt helemaal niet uit Panama. Eigenlijk zou de hoed een Montecristi moeten heten. De reden dat de hoeden toch Panamahoeden worden genoemd, is dat rond 1800 Spaanse ondernemers de hoeden gingen exporteren via Panama. Vervolgens gingen in de 19e eeuw de mannen die het kanaal moesten graven, de hoed dragen tegen de zon. En de aanleg van het kanaal werd gefotografeerd. Toen werd de hoed beroemd. Het materiaal voor de Panama hoed groeit alleen in Ecuador, voornamelijk bij Montecristi en Jipijapa. In Cuenca zijn de meeste en beste hoedenmakers van Ecuador gevestigd, dus je ziet ze hier veel. De hoeden die ik op heb op de foto's kosten 25 dollar, ze zijn met de hand geweven. Die van superieure kwaliteit zijn zo dicht geweven dat je er water in op kan vangen. De duurste kun je zelfs zo strak oprollen dat ze door een ring kunnen. Gaat het verhaal. Die dure hoeden kosten dan ook tussen de 100 en 500 dollar. In Ecuador dan. In Europa zijn ze 3 keer zo duur. Bestellingen via email:-)
Dan over m'n dagelijkse leven. Ik ontbijt met een soort wit broodje, gemaakt van klef croissant deeg dat na een dag niet meer zo lekker is. Uiteraard zit er ook kaas in gebakken. Ik smeer er maar jam op om het weg te krijgen. Tussen de middag eten we soep waar van alles in gegooid wordt. Aardappels, maïs, varkensvlees, kip, kippenpoten. Wel de echte kippen-poten dan, niet zoals wij ze kennen. Je eet de pootjes door t merg eruit te zuigen en dat zwarte vel er met je tanden af te trekken. T wordt hier beschouwd als een delicatesse en een soort van geluksboon wanneer jij deze krijgt. Ik ga maar voor wat minder geluk. In de soep kan naar believen een soort gekookte, gezwollen maïs worden geschept. Iedereen lebbert vrolijk haar lepel af om die meermaals in de bak te steken waar iedereen uit schept. Aangezien de keukenhygiëne nergens heel hoog is, heb ik maar besloten het te negeren en dus hetzelfde te doen. Na de soep een vers vruchtensapje en een bord rijst met vlees of vis en wat groente. Op de foto zie je hoe veel dat is. Groente is dan bijv 1/8 avocado of een stronkje bloemkool. Het vruchtensapje bestaat uit fruit, water en veel suiker dus ik zal niet slanker thuiskomen. Als avondeten kreeg ik ook brood maar dat heb ik maar afgeschaft. Meestal eet ik eieren of wat fruit of een paar koekjes. Of niets.
Afgelopen dinsdag heb ik cavia, cuy, gegeten. Zolang ik het hoofd maar niet hoef te zien gaat dat prima. Ik had n poot en aangezien ik de klauw van het beest in mn hand verstopte viel het allemaal wel mee. Het lijkt ook niet echt op n cavia. Meer een grote rat zonder staart. Zie foto's. Een docent van school had het geregeld dus we waren met veel Amerikanen. In t restaurant stond de tv aan waar op een gegeven moment het Amerikaanse turnteam een gouden medaille kreeg. En het volkslied werd dus gespeeld. De tv ging op hard en er werd gevraagd of we ons respect voor het volkslied wilden tonen. Door stil te zijn. Wtf?
De leraren aten trouwens echt alles op met huid en al (niet met haar, dat is er afgebrand). Dus werden de schedels afgekloven, uitgelepeld en gezogen, de botten uitgezogen etc. Niet een heel charmant gezicht.
Verder is het eten niet bijzonder. Er worden weinig kruiden gebruikt dus het is best flauw. Het is wel heel goedkoop, een lunch met 2 gangen kost 3 dollar, ongeveer 2,40 euro. Fruit kost ook echt niets, gister een kilo bananen gekocht voor 50 cent. Alles wat van hier komt is goedkoop. Zoals eten, handwerk, meubels, huizen en vervoer. Met de bus kan ik heel de stad door voor 0,25 cent, 20 eurocent. Alle andere, meer luxere dingen als kleren, boeken, toiletartikelen etc zijn soms zelfs duurder dan in Nederland.
Overdag heb ik les, skype en whap een beetje en in de avond ga ik sporten en maak ik huiswerk. De waterdruk is inderdaad laag dus af en toe moet ik de douche uitrennen omdat warm of koud opeens wegvalt. Ook mag het wc-papier niet in de wc, dat kan de riolering niet aan. In het begin vond ik het nogal genant, maar hier is het heel normaal om je wc papier in een afvalbak te gooien. Het zorgt er ook voor dat overal de bakken drie keer per dag leeggehaald worden en dus ook de toiletten gecontroleerd. Ze zijn dus schoner dan menig toilet in Italie of Frankrijk. Gisteren had ik vrij dus heb ik 2 museums bezocht. 1 met gekrompen mensenhoofden en de ander met 5000 voorwerpen uit 1500 voor tot 1500 na C. En stenen piemels. De zon scheen ook nog dus je begrijpt: ik had n goeie dag. Het eerste museum is in een enorm groot modern lelijk gebouw op de plek waar de stad ooit gesticht is. Omdat daar de zon het beste terecht komt vanaf alle omringende bergen. Deze zin klopt taaltechnisch niet helemaal maar ik kan het niet beter uitleggen. Er waren ook reünies te zien uit die tijd. Ik wil nog naar 1 museum. Bij dat museum ben ik al 2 keer geweest maar beide keren was t gesloten omdat er een hoge pief in was. Tijdens de openingstijden. De normale stervelingen dienen een andere keer terug te komen. Morgen ga ik naar Cajas, een nationaal park met 230 meren. Die veranderen nogal vaak van bestaan of van vorm. Ook is het zo lastig oriënteren onderaan een berg dus ik mag niet alleen het park in. Het is nogal groot en om 4 uur moet je uit het park zijn. Dan komt er heel snel hele dichte mist opzetten. Je kan je niet meer oriënteren en aangezien het er nogal koud wordt 's nachts wil ik er al helemaal niet blijven slapen. Onder een kale boom ofzo. Of bij een lama. Want er is daar niets behalve meren, gras, wat boompjes. En lama's. Omdat je niet "los" een gids kan huren moet ik met een excursie mee. Ik ga niet meer met school mee, de vorige ervaring was tenslotte niet zo bijzonder. Daarnaast ligt Cajas nog hoger, tussen de 3200 en 4000 meter, dus hoogteziekte gegarandeerd. En dan heb ik geen zin in langzame en flauwvallende bejaarden. Misschien moet ik dit pas za-avond posten. Stel dat ik zelf onderuit ga. Overigens is het advies om naast warme kleren vooral chocola mee te nemen, dat helpt door de suiker. Ik zal dus braaf heel veel chocola eten, geen zware opdracht. Het valt mij op dat er hier (in ieder geval in Cuenca) ontzettend veel suiker gebruikt en gegeten wordt. Er wordt veel fris gedronken, thuis uit 3-literflessen en op straat uit een zakje met een rietje. Overal op straat zie je mensen ijs eten en er zijn meer ijsverkopers dan straatvegers. Daar zijn er ook veel van. Hier krijg je geen uitkering als je geen werk hebt of oud bent. Ik stel voor dat we dat in Rdam Delfshaven ook invoeren.
Wat ik het meest mis qua eten en drinken is filterkoffie. Zelfs meer dan Nutella. De lekkere koffiebonen worden geëxporteerd en hier drinken ze oploskoffie. Onbegrijpelijk. De chocoladebonen worden overigens ook geëxporteerd dus lekkere chocola is ook duur. Ik heb ook Nutella gezien maar ik ben niet verslaafd genoeg om een klein glazen potje voor 5 euro te kopen en dat dan mee te sjouwen. Ik eet wel chocolade met banaancake.
Ik ben trouwens de kabel van het fototoestel vergeten en het geheugenkaartje past niet in de Apple van Anita. Even wachten dus tot Dennis de kabel heeft meegenomen en ik zal wat meer foto's met mijn mobiel nemen. Die kun je bij deze blog vinden onder Photo's. Groetjes, Mirjam
- comments
Erwijn Grappig. Je verhaal klinkt voor de helft zoals ik me Zuid Amerika voorstel en voor de helft juist niet. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat het lonend is om een Panamahoedenmuseum te runnen in Ecuador? Heel veel plezier en succes met Spaans. Ben benieuwd naar je in Cajas.
greetje geweldig. dit is toch handiger als een schriftje he. knuffel, mama