Profile
Blog
Photos
Videos
Det første indtryk af Phnom Penh er her ikke er så fattigt, selv om det også er det, som det er i Myanmar. Den sidste aften i Mandalay hvor vi gik gennem byen fra restauranten til vores hotel, så vi flere familier som lagde sig til at sove på fortovet. I Phnom Penh er det næste indtryk trafikken. Her er millioner af scootere, som kører i flere baner, zigzaggende mellem biler, tuktuks og gående. Nogle har hjelme paa, enda cykelhjeme.... men flere har engangsmasker på, da forureningen er ret massiv, som man nok kan regne ud. Ofte sidder der mere end en på hver og der bliver ogsaa transporteret ret imponerende mængder varer. Det virker, som der gælder visse trafikregler, men f.eks hvis en bil skal dreje til højre i et lyskryds og der er rødt kører den alligevel, skal man lige være klar over som gående.
Vi bor på et meget charmerende hotel midt i byen ikke langt fra floden "Tonle Bassac", kongepaladset og turturfængslet "S 21" eller "Tuol Sleng". Det er ligesom en lille oase med pool, restaurant og palmer i gården.
Den første dag gik vi og så paa byen, som er inspireret af den franske kolonitid. I Myanmar var det englænderne, men de bygninger er, som allerede beskrevet meget forfaldne, hvor de fleste her er meget velholdte. Vi så også kongepaladset, det man må se, som heldigvis lige var åbnet igen, efter at have været lukket nogen tid pga kongens nylige dødsfald af alderdom. Det var meget smukt. Vi så også "sølv pagoden", som er bygget i 1800-tallet. Den er meget smuk og hele gulvet er af sølv. Man kan dog, pga tæpper, kun se en del af gulvet. Bagefter tog vi til "central market", der er opført af franskmændene i 1927. Det er kæmpe stort og ret uoverskueligt, men meget sjovt at se.
Næste dag tog vi i fitness center fra morgenstunden. Efter det fik vi det skønneste morgenmad her paa hotellet, inden vi tog ud og se "Toul Sleng" og "Killing Fields".
Vi tror man selv skal opleve det for at forstå hvordan man påvirkes af det. Vores guide var en lille pige da Røde Khmer kom til magten 17 april 1975. Alle der boede i Phnom Penh blev tvunget til at flytte paa landet og byen blev en spøgelsesby. Hun gik i 3 mdr til den nordvestlige del af Cambodia, hvor befolkningen blev tvunget til at dyrke, hovedsalig ris, i 12 timer om dagen og kun fik meget lidt at spise. Mange døde af sult. Alle større byer blev forladt og de mennesker, der havde boet her, fik af Pol Pot skylden for den fattigdom som hærgede i landet inden Pol Pot. Han var inspireret af den kinesiske kommunisme og ville at hele befolkningen skulle være landbrugere og starte helt forfra i hans år 0. Derfor udryddede han systematisk alle, der havde uddannelser eller som talte flere sprog, f.eks lærere (som han forøvrigt selv var uddannet til) jurister, dommere, læger osv. Dem han opfattede, som fjender fordi han troede, de var CIA eller KGB kom til turturfængslet (han blev mere og mere paranoid) og kun 7 overlevede her, fordi de havde nogle værdifulde evner. Der var en, der kunne male billeder, en der kunne reparere maskiner osv. De fleste i Pol Pots hær var unge uuddannede folk fra landet, som så en fremtid for sig selv, som værende noget, hvad de ikke følte, de var inden. Da det ikke ligger saa mange år tilbage i tiden, lever mange af disse mennesker jo stadigvæk både bødler og dem som har mistet dele af eller hele sin familie, som vores guide fortalte gjaldt for hende. Pol Pot blev aldrig dømt for sine forbrydelser, men kom i husarrest i 1997 og døde i 1998. Der sidder dog 4 af hans højere forbundsfæller i fængsel siden 2007 og venter paa rettergang. En femte er dømt og sidder i fængsel for livstid (men de er alle omkring 80 år gamle). Da vietnamneserne i 1979 befriede Cambodia, fandt de flere lig i torturkamrene, som er begravet i det gamle fængsel, som oprindelig var et gymnasium.
Herfra tog vi videre til "Killing Fields", som ligger ca 15 km fra fængslet. Her blev fangerne slået ihjel, helst uden brug af kugler, som var for dyre. Der blev derfor brugt økser, macheter, køller eller som spædbørnene blev slået mod et træ. Her døde ca 20 000 mennesker og efter f.eks en regntid, dukker der stadig skeletdele, tøj og lignende op af jorden. Vi så også skeletdele og tøjstykker i jorden. I alt døde ca 2 millioner mennesker (nogle mener 3 millioner) under de 3 år og 8 måneder, som Pol Pot havde magten.
Tankevækkende er det, verden (som var meget kommunist forskrækket dengang, inden sovjetunionens fald) havde diplomatiske forbindelser med Cambodia og at Pol Pot f.eks sad i FN efter disse forbrydelser mod mennesker.
- comments
Anne-Birthe Bladt Flotte billeder fraPnom Penn, men også billeder som sætter tankerne igang. Tilgengæld ser du godt ud. Du så lidt træt ud på nogen af billederne fra Myanmar. læder mig til at i kommer hjem igen. Anne- Birthe