Profile
Blog
Photos
Videos
Karnevalet i Bolivia har en tradisjon med aa kaste vannballonger paa hverandre noe vi fikk oppleve mange ganger. Det er gjerne guttene som kaster paa jentene, og spesielt "gringo" jenter er populaere. De staar gjerne paa balkonger med baade vannballonger og boetter saa det er vanskelig aa unngaa aa bli vaat naar det i tillegg kjoerer forbi biler hvor de sitter klare med vannkanonene sine. Vi proever aa foelge med paa alle kanter og soeker dekning i butikkene naar det blir for ille. Men selv om vi passer oss er det nesten umulig aa unngaa aa bli vaat i loepet av dagen. Vi har blitt noedt til aa ta med oss ekstra skift i vesken naar vi beveger oss i byen.
Vannkastingen startet i midten av januar og varer helt fram til karnevalet i slutten av februar. Etterhvert som tiden har gaatt og mengden av vann og hyppigheten har oekt har det blitt vanskeligere og vanskeligere aa se humoren i det. Faar man en boette med vann i hodet tas det ikke med et smil.... Vi har ikke laert de riktige ordene paa spansk saa det gikk fort over til norske gloser. Karnevalet feires over hele Bolivia, men den stoerste og flotteste er i byen Oruro saa vi dro dit. En flott og fargerik parade, men med vesentlig mer klaer enn hva som er vanlig i karnevalet i Brasil. Hver parade skal fortelle en historie f.eks. forholdet mellom slavene og koloniherrene, sauegjeterne og maktkampen mellom djevelen og englene. Hoeydepunktet under karnevalet var djeveldansen, og spesielt kostymet til djevelen var spesielt imponerende.
For bolivianerne er dette en stor folkefest og aarets stoerste begivenhet og som oss nordmenn feirer bolivianerne ogsaa med alkoholinntak. Selv om vi i Norge er vant med ganske hoeyt konsum saa kan vi ikke sammenligne oss med bolivianerne naar de fester. Uttpaa morgenkvisten laa de og sov i gatene, og i en by som ligger paa 4000 moh er det en ganske kald fornoeyelse. Kontrasten var ganske stor fra gaarsdagens, og det saa ikke lenger saa hyggelig ut dagen derpaa.
Vi fikk ogsaa oppleve et annet karneval paa oeya Taquile paa Titicacasjoeen i Peru. Her bruker man ikke kostymer, men tar paa seg sine tradisjonelle drakter. Ellers foregaar feiringen paa samme maate med dans, musikk og stort alkoholinntak.
Naar vi kommer til La Paz er karnevalet over saa vi nyter aa kunne gaa i gatene uten aa faa vann over oss. Vi skal snart dra fra Bolivia saa La Paz er siste mulighet for billig shopping. Det blir kjoept baade toey og DVDer saa de allerede tunge sekkene blir bare ennaa verre, og vi sliter med aa faa plass til alt.
- comments