Profile
Blog
Photos
Videos
Bashar Al-Assad-fanplakater, pariserhjul, vejsidebomber og vinsmagning
Forrige søndag havde jeg og to kammerater fra min klasse leget en taxa for en hel dag for at tage til Bekaa-dalen i det østlige Libanon. Dalen er berømt og berygtet for at have været tilholdssted for palæstinensiske, syriske og shiamuslimske militante grupper under borgerkrigen og i konflikten med Israel. I dag er området fattigt, afsidesliggende og tydeligt berørt at konflikten i Syrien.
Efter at have bøvlet med at anskaffe en taxa fra et etableret taxaselskab blev vi hentet søndag morgen kl. 10 ved AUB. Turen fra Beirut op over Mount Lebanon var flot, og fra toppen var der en flot udsigt ud over Beirut og den frodige, vestlige side af bjerget og den mere tørre, golde og solrige østside. Efter i alt fem kvarters kørsel ankom vi til byen Aanjar, som huser de mest velbevarede ruiner fra Umayyad-dynastiet fra starten af 700-tallet. Da borgerkrigen i Syrien indimellem breder sig til Libanon og især Bekaadalen i form af vejsidebomber, kidnapninger og raketangreb, er der ingen turister i området, og jeg og mine medsammensvorne havde hele Ummayad-området for os selv. Ruinerne var smadderflotte, og der var en prægtig udsigt ud over dalen. Og som bonus lå der tomme patronhylstre rundt om i området (se billede). Så bliver man mindet om både ældre og moderne voldshistorie i Mellemøsten. Efter en god times tid i området vækkede vi vores taxamand, der lige fik sig en ramadan-powernap i taxaen. Da vi kun var 2-3 km fra den syriske grænse, spurgte vi om lov til lige at komme til grænsen og tage et par billeder. Det syntes han dog ikke var en god idé, så vi tog i stedet til Baalbek, som tidligere på ugen oplevede to vejsidebomber rettet mod Hizbollahfolk pga. deres indblanding i konflikten i Syrien.
På turen nordpå fra Aanjar til Baalbek kan man tydeligt mærke, at man er i Hizbollah-territorium. På store dele af motorvejsstrækningen hænger der de karakteristiske gule Hizbollahflag, ligesom der også er masser af plakater og skilte langs vejen med blandt andet Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah, Irans religiøse overhoved Ayatollah Khamanei samt selveste Bashar Al-Assad, som lader til at nyde en anseelig opbakning på disse kanter. Udover Syriens præsident er folk i Bekaa-dalen tilsyneladende også helt vilde med pariserhjul. I hvert fald kom vi forbi tre små faldefærdige forlystelsesparker på vej fra Aanjar til Baalbek - alle udstyret med vakkelvorne pariserhjul og karruseller.
I Baalbek ligger nogle af de flotteste og mest velbevarede romerske ruiner uden for Rom. Selve det arkæologiske områder var fyldt med flotte ruiner, og især et yderst velbevaret tempel gjorde turen til en sand oplevelse. Fra ruinerne var der desuden udsigt til nogle af bjergene vest for Bekaa-dalen, som havde spredt sne på toppen! Det forventer man umiddelbart ikke i midten af Mellemøsten i medio juli. Udover ruinerne havde Baalbek også en masse andre interessante ting at byde på. Byen var jævnt udsmykket med Hizbollahflag, plakater af Hassan Nasrallah, Ayatollah Khamenei og Al-Assad, samt en masse nyophængte martyrplakater af lokale unge mænd, der er omkommet i krigen i Syrien på regimets side. Vi havde desværre fået at vide, at man ikke må tage billeder af dem, for ellers risikerer man, at blive kaldt til obligatorisk samtale med Hizbollah. Derudover var Baalbek ligesom Beirut også fyldt med syriske børn, som tiggede småpenge og solgte skrammel for at overleve, samt voksne der sælger billigt merchandise (inklusiv Hizbollah-tshirts) til de få turister i byen.
Efter besøget til de romerske ruiner og Hizbollah-højborgen Baalbek tog vi til dagens sidste stop. Og hvad kunne være mere passende efter en lang dag i Hizbollah-territorium end at tage en tur på vinslot? Udover den folkelige opbakning til Hizbollah er Bekaa-dalen også kendt for sin vinproduktion, og vi havde nøje udvalgt det berømte Chateau Ksara, som udover en gratis rundvisning på stedet også byder på gratis vinsmagning. At tilbyde det til en knægt fra Farum er jo ligesom at tilbyde Boris Jeltzin fri bar. Efter nogle slurke rosé, hvid-, rød- og dessertvin og en halvdyr tur i giftshoppen tog vi taxaen tilbage til Beirut. To dage efter vores tur sprang der i Aanjar en bilbombe rettet mod Hizbollah pga. deres indblanding i krigen i Syrien, så det var dejligt, at de militante grupper lige holdt fri i den weekend, hvor vi var der.
- comments