Profile
Blog
Photos
Videos
Moi,
edellisestä blogikirjotuksesta onkin kulunut jo jonkin aikaa. Siitä voi ehkäpä päätellä, että ei ole ollut tylsää. Toinen asiaan vaikuttava tekijä on paikallinen säälittävä netti. Olen juuri tapaamassa kaveriani suomesta (Andi) ja hänen Vodafone toimii täällä samalla toimintavarmuudella ja nopeudella, kuin modeemi toimi Suomessa 15 vuotta sitten. Tosiaan sen neuvon voin antaa, että operaattoriarvonnassa kannattaa valita Telstra. Telstraa en kuitenkaan missään tapauksessa voi kehua muilla sanoilla kuin, että se on selvästi parempi kuin muut vaihtoehdot. Jos tietokoneesi ei satu käyttämään alkuperäistä englanninkielistä käyttöjärjestelmää voit olla 100% varma, että tämä nettitikku ei toimi suoraan paketista. Jos soitat tästä ongelmasta tukeen, niin voit olla 100% varma, että he eivät osaa auttaa. Jos menet Telstran liikkeeseen, niin sinua luultavasti pyydetään varaamaan aika spesialistille joka onnistui ratkaisemaan ongelman minulla asentamalla tikun ohjelmiston ja ajurit erikseen. Googlaus, kun yritin asentaa tätä tikku Andin koneelle osoitti, että tämä spesialisti ei aina kuitenkaan osaa ratkaista tätä ongelmaa. Naurettavaa, kun ottaa huomioon, että kyseessä on Australian suurin puhelinoperaattori ja se ainoa nettiratkaisu mitä he tarjoavat ulkomaalaisille. Tämän ongelman voi siis ratkaista myös itse lataamalla softan ja ajurit erikseen, mutta tietoa miten tehdä tämä on turha yrittää löytää Telstran sivuilta. Oletettavasti ne onnistuvat korjaamaan tämän ennen kuin tätä lukeva saapuu tänne, eli en viitsi linkittää mitään sivustoja.
Muita asioita mitkä täällä on ärsyttänyt on:
- Kulkuyhteydet loppuvat aikasin
- Juuston, kaljan, hyvän kahvin hinta
- Hanavesi on pahaa (Gold Coastilla ihan juotavaa)
- Sadepäivät (kuulemma ollut todella poikkeuksellisen sateinen lokakuu)
- Holhoavat säännöt (kypäräpakko pyöräilessä, Drive-ineistä ei saa kävellen ruokaa, Pulloja ei saa juoda autossa tai kadulla, ym. )
- Narikkojen puuttuminen baareissa
Loppujenlopuksi siis varsin vähän on ollut asioita jotka on ärsyttänyt. Eniten vaivannut on se, kun asun n. 10 km koululta ja suurin osa kavereistani on tosiaan jäänyt asumaan kampuksella. Siten joutuu aina vähän järjestelemään, että pääsee mukaan illanviettoihin ja niistä kotiin. Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että päätös muuttaa asumaan kampuksen ulkopuolelle oli oikea.
Alunperin todella helpolta vaikuttanut koulu on todistanut itsensä vaatimammaksi. Taso on mielestäni melko samanlainen kuin Tkk :lla, ottaen huomioon sen, että kaksi kursseistani on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille. Suurin osa arvosanoista odottaa vielä itseään ja 2 koetta on vielä edessä. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että täällä on helpompi päästä kursseista läpi, mutta vaikeampi saada top-notch arvosanoja. Arvosanat täällä on siis:
50% Pass
65% Credit
75% Distinction
85% High Distinction
Kokemukseni osoittaa, että Distinctionin rajamaille on melko helppo päästä. Effortilla millä kotona yleensä odottanee saavansa 3-4 skaalalla niin täällä pääsee useimmiten ainoastaan Distinctionin rajamaille. Effortilla millä kotona odottaa saavansa arvosanan väliltä 4-5 niin täällä ei välttämättä pääse high-distinction rajan yli. Tosin palaan ehkä tähän vielä lopputenttien jälkeen. Vaikuttaisi siltä, että täällä on tarkoituksella hankalempia tehtäviä joita sitten kompensoidaan helpoimmilla tehtävillä. Sinänsä aika tyhmä järjestelmä. Täällä vaikuttaisi myös olevan paljon vähemmän opiskelijoiden verkostoja. TKK:lla kiertää aina tiivistelmiä sun muita apuvälineitä ja on tenttiarkistoja. Täällä tiivistelmien saaminen on huomattavasti työläämpää ja ei ole minkäänlaisia tenttiarkistoja. Sen sijaan tenttejä helpoitetaan siten, että tutoriaaleissa kerrotaan vinkkejä, että mitä kannattaa lukea tai mikä tulee "varmasti" kokeeseen. Täällä tutoriaalien perimmäinen tarkoitus on yhdistää opiskelijoita ja tutustuttaa heidät toisiinsa. Siten näissä tilaisuuksissa voidaan joskus käydä läpi täysin asiaankuulumatonta asiaa. Tämä on mielestäni paremmin meillä, missä verkostojen muodostuminen on opiskelijalähtöistä ja sitä tuetaan epävirallisilla tapahtumilla. Täällä epävirallisia tapahtumia ei ole juuri ollenkaan ja järjestetyt tapahtumat muuttuvat pakosti aika laimeiksi kun koulusäädökset estävät alkoholin tarjoilun ja toimintaa pyörittävät jotkut oudot 40 - 50 vuotiaat (jotenkin koulussa kytköksiin olevat) henkilöt jotka kohtelevat opiskelijoita kuin lapsia.
Siten ryhmähenki ja muut tapahtumat ovat vahvasti kytköksissä koulun vieressä oleviin kampuksiin. Tämä synnyttää harmillisesti melko pinnallisen yhteenkuuluvuuden opiskelijayhteisöön, koska yleisesti ottaen kukaan ei pysy kampuksilla enempää kuin yhden lukukauden tai max vuoden. Täällä oleminen on siis todella opettanut minua arvostamaan TKK :n järjestelmää ja suomen opiskelijakulttuuria. Keskusteltuani useiden eri kansalaisuutta edustavien kanssa, ei missään muualla maailmassa vaikuttaisi olevan yhtä vahvaa opiskelijakulttuuria kuin suomessa. Ruotsin lisäksi lähimmäksi pääsee ehkä amerikan yliopistot, mutta sielläkin suurin osa "klubeista" on elitistisiä.
Sää on ollut yllättävän huono, MUTTA kuitenkin aivan loistava verrattuna Suomen lokakuuhun. Täällä Lokakuussa satoi melkin viikon putkeen, mutta ei se oikeestaan kauheasti haitannut kun piti muutama tehtävä kirjoittaa yliopistolla. Nyt aurinko paistaa ja keskilämpötila on ehkäpä 26 astetta. Ei ole kyllä pelkoa syysmasennuksesta. Sain ostettua surffilaudan. Päädyin ostamaan 6'6 kokoisen laudan käytettynä. Sain sen melko hyvään hintaan (180 kaikkine tarvikkeineen), joten luultavasti saan siitä kaiken takaisin kun myyn eteenpäin. Lautaa ostaessa niin suosittelen todella käymään usemaassa kaupassa ja tarttumaan johonkin hyvään samantien jos esim. näkyy ilmotus koulun seinällä tjms. Kaverini osti suurinpiirtein samanlaisen laudan kun minulla hintaan 75d, kun taas olen kuullut tarinoita ihmisistä jotka on ostanut suurinpiirtein samanlaisen laudan 250 dollarilla. Monilla kaverillani on kalliimpi ja parempi lauta. Jos ostaa yli 350d maksavan laudan ni oletettavasti joutuu ainakin jonkunverran tappiolle sitä myydessä. Vuokrahintoihin verrattuna niin 100 dollarin tappiokin on pikkuraha laudan käytöstä. Eli suosittelen ehdottomasti laudan hankkimista vs. vuokrausta jos sitä meinaa edes 2-3 kertaa käyttää.
Surffaus on kyllä todella riippuvainen säästä. Varsinkin aloittelijoille. Byron Bay on loistava paikka opetella. Gold Coastin Surfers Paradise on nimestään huolimatta melko huono paikka surffata. Sunshine Coastilla on monta hyvää paikkaa, mutta se ei kyllä vedä vertoja Byron Baylle. Autoa kyllä kaipaa kun haluaa lähteä surffaamaan. Vaikka asuisikin rannan vieressä on todennäköisyys, että juuri siellä on nyt parhaat aallot melko huono. Mukava plussa on, että kaikkiin busseihin ja juniin saa tuoda laudan maksutta. Muutenkin yleiset on huonoudestaan huolimatta yllättänyt minut positiivisesti. Bussit on ollut jopa enemmän ajallaan kuin Suomessa. Tullessa Gold Coastille juna oli tunnin myöhässä, mutta se oli ensimmäinen kerta kuin näin tapahtu. On kuitenkin hivenen ärsyttävää, että siitä johtuen niin matkaan meni n. 6h kun se taittuisi autolla 90 minuutissa.
Sunshine Coast on kyllä mukavan leppoisa paikka. Vaikka yliopiston kenguruihin tottuu, on se kuitenkin todella kaunis paikka. Kun juot aamukahviasi kirjaston vieressä voi ne loikkia sun ohi n. 5m päästä.
Kampuksella on bileet ainakin joka torstai ja usein tiistaisin ja sunnuntaisinkin tapahtuu jotain. Olen aika tasapainoisesti käynyt sekä Varisityssä että UniCentralissa. Mukavaa on ollut, että vaikka en enää asu kummassakaan ei minulla ole ollut minkäänlaisia ongelmia olla siellä. Kampuksen välillä arpoville sanoisin, että UniCentral on parempi ratkaisu JOS ei satu olemaan samanlainen Beach Volley fanaatikko kun allekirjoittanut. Perustelut on yksinkertaisesti se, että siellä on leppoisammat säännöt ja valvonta. Toki ihmisethän tekevät näiden paikkojen "paremmuuden", joten se voi vaihdella ja Varsityn etu on se, että Unicentralissa on paljon helpompi viettää aikaa ei-asukkaana. Normaalisti ilta lähtee käyntiin kampuksella ja useimmiten on jonkinlainen järjestetty kuljetus "kaupunkiin" (Moloolobaan). Täällä on oikeastaan kolme klubivaihtoehtoa. Yksi on todella likainen ja halpa 24V ja toinen Fridays. Alussa ihmiset menivät torstaisin 24V ja tiistaisin Fridaysiin. Nykyään useimmat boikotoivat 24V tä ja siten Fridays on suositumpi. Fridays on kuitenkin pahamainen heittämään ihmisiä pihalle (joskus syyttä). Sunnuntaisin kaikki lähtevät paikalliseen irkkupubliin O'Malleysiin. Useimmat pitävät sunnuntai iltoja siellä parhaimpina. Tosiaan tämä rutiini voi olla aika kivaa ensimmäiset 2 kuukautta, mutta jossain vaiheessa alkaa toistamaan itseään. Siten monet täällä jo 6kk olleet ovat alkaneet katua päätöstään. Toisaalta osa kavereistani, jotka ovat vuoden täällä muuttavat toiseksi lukukaudeksi pois kampukselta. Useiden kavereiden asuessa siellä täällä Sunshine Coastia voi toinen puolivuotta kulua aika mukavasti.
Sunshine Coastilta on ihan ok yhteyden muuallekkin. Autolla Brisbaneen pääsee varsin kivuttomasti 1-1.5h ajolla. Junalla matka kestää n.2h, mutta jos ei saa kyytiä junaasemalle, niin voi joutua lähtemään aika paljon aikasemmin bussilla sinne. Brisbanesta on halpoja lentoja jokapuolelle Australiaa. Riippuen minneppäin matkustaa niin useimpiin paikkoihin pääsee 30d - 150d haarukalla. Itse lensin Whitsundaysiin 70d ja Sydneyhin ostin lennon 60d. Nämä 1-way lentoja ja paluu lento on usein kalliimpi. Byron Bayhin pääsee sukkulabussilla n. 30d suunta. Paikalliset bussit on halpoja. Matka yliopistoon "kaupungista" on n. 1.2d ja Brisbaneen asti pääsee n. 6d lla. Lippuni Gold coastille junaasemalta taisi olla 5.80d. Jotkut bussikuskit ei välitä ja saattaa päästää sut maksamatta. Varsinkin jos kätesi on täynnä ja kannat surffilautaa ;)
Byron Bay on ehkä suosikki paikkani. Se on niin laid back ja rento alue. Fraser Island on ehkä kaunein paikka missä oon ollut, vaikka Whitsunday saaret olivat myös upeita. Yliopiston järkkäämä matka sinne oli ikimuistoinen ja siellä oppi hyvin tuntemaan porukkaa paremmin. Vinkkinä ni kannattaa valita myöhäisin matka, koska silloin maksimoi hyvän sään mahdollisuuden. Gold Coastia useimmat on kutsunut muoviseksi. Aika rakennettu paikkahan tää on, mutta kyllä 4kk Sunshine Coastilla oltuani ni ihan mukavaa vaihtelua. Ekana iltana taisin käydä 7 eri klubia/baaria läpi ja jokaikinen oli 10 x parempi paikka kuin mikään Sunshine Coastilla. Tosin myös kalliimpi. Keräämällä leimat paikoista aikasin ni taidettiin kuitenkin päästä joka paikkaan ilmaseksi ja vältyttiin jonottamasta.
Yleisesti ottaen ni ollut kyllä ihan MAHTAVA kokemus. Oon oppinut tuntemaan ihmisiä kaikista kansalaisuuksista ja oppinut eri kulttuureista PALJON. Mukaanluettuna myös Australian kulttuurista, vaikka tästä mielelläni oppisin vielä enemmän. Olen myös saanut todella hyviä ystäviä, joita toivottavasti näen vielä myöhemmin.
Kulttureihin liittyen, voin suositella näiden lukemista (ihan alusta):
http://humoncomics.com/sweden-denmark-and-norway
Nyt aurinkoon =) =) =)
- comments